Over woelige baren

Sierdeken om te koesteren

Tegen de tijd dat ik de kledingkast van mijn geliefde leeg ging ruimen, rees de vraag ‘Wat te doen met zijn kleding?’ Weggooien bracht een slecht gevoel. Weggeven en het risico nemen een ander erin te zien lopen, bracht een gevoel van onbehagen. En dus besloot ik er ‘iets’ van te gaan maken. Anders dan anders, duurde het even voor er een idee opborrelde.

Toen ik uiteindelijk bedacht een sierdeken te maken, koos ik voor de kanga als vertrekpunt. Een kanga is een rechthoekige doek, gemaakt van dunne katoen en voorzien van een rand met daarbinnen een symmetrisch patroon. In het Swahili wordt de kanga vaak voorzien van tekst als ‘een rijpe mango moet langzaam worden gegeten’, of ‘roddel niet over mij’.

Om te weten hoe ik het dessin wilde uitvoeren, tekende ik op papier repeterende kleurvlakken. Zo kon ik de geruite en gestreepte overhemden van ‘mijn’ Rob aan de vlakken toebedelen, op zoek naar een mooie balans. In deze koester-creatie heb ik zeven van zijn kleurrijke overhemden en een paar broeken verwerkt.

Het formaat van 1.40 x 2.20 m, zorgt ervoor dat ik er heerlijk in weg kan kruipen. De lichtgrijze rand is, net als de antracietgrijze achterzijde van geruwde tricot. Dit materiaal voelt zacht en warm aan, valt soepel en zorgt ook voor stevigheid. Een boodschap heb ik achterwege gelaten. Ook zonder tekst straalt de deken ‘onze liefde gaat nooit over’ voor mij uit.

Dat kunst bijdraagt aan bezieling, heb ik eens te meer ervaren over de woelige baren van creatief (ver)werken van dierbare kleding.

Vanuit a la Tosca organiseer ik workshops waarin je zelf aan de slag gaat met het ontwerpen van een uniek interieurvoorwerp, meditatiekussen, knuffel, of een origineel kledingstuk op eigen maat. Voor het creatief (ver)werken van kleding, ontvang ik je in mijn atelier in Breukelen.

Ik zie je graag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.